Karadžić Jovičević: Zaustaviti odlazak MEDICINSKOG kadra


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potpredsjednica parlamenta Srpske Sonja Karadžić Jovičević tvrdi da su zaduženja bolnice Srbija u Istočnom Sarajevu ogromna, te da je ta medicinska ustanova najveći dužnik odmah nakon UKC Republika Srpska u Banjaluci.

– Zaduženja su ogromna, radi se o kreditima koji se uzimaju čak i za isplaćivanje doprinosa. U čitavoj Republici Srpskoj najveći dužnik, odmah poslije UKC Republika Srpska je upravo bolnica Srbija – kazala je Karadžić Jovičević.

U saopštenju iz SDS se navodi da je Karadžić Jovičević, komentarišući odlazak medicinskog osoblja iz Srpske, kazala da je to proces koji je zahvatio cio Balkan. Ona je istakla da je odliv kadrova nešto što je dugoročno zabrinjavajuće.

– Na oba univerziteta u Republici Srpskoj najveće interesovanje studenata je za medicinski fakultet. Kadrovi koji odlaze predstavljaju najčešće srednji medicinski kadar, odnosno medicinske tehničare, i to je najveći problem. Za ove kadrove su mnogo liberalniji uslovi za odlazak, pogotovo na njemačko govorno područje – istakla je Karadžić Jovičević. Ona je naglasila da ukoliko dozvolimo da obučen medicinski kadar ode, a na to mjesto dođe prekvalifikovani radnik koji nikad nije imao dodira sa medicinskom strukom, otvoriće se pitanje ko će nas liječiti u budućnosti.

– To je nešto oko čega treba da se zabavi ovaj bermudski trougao zdravstvenog sistema, Fond zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i menadžment zdravstvenih ustanova. U tom „bermudskom“ trouglu, koji guta ogroman novac, za koji se ne vidi gdje ide i šta mi kao građani od toga imamo, stradaju u prvom redu pacijenti, a onda i svi zdravstveni radnici. Zato je potrebno resetovanje ili građanje novog zdravstvenog sistema i to treba da bude osnovni zadatak svima – zaključila je Sonja Karadžić Jovičević.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici
Izvor:Srpskainfo

iBN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered By : infoBN