LAKŠE DO POSLA Britanija će strancima olakšati zapošljavanje u zdravst…


Foto: Public domain/Promo

Velika Britanija je najavila da će strancima olakšati zapošljavanje u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), kako bi nadoknadila mogući pad broja zdravstvenih radnika zbog izlaska države iz Evropske unije.

Konzervativna vlada planira 2021. godine, nakon napuštanja EU, pooštriti kontrolu useljavanja u zemlju, što je bio glavni problem zbog kojeg su se mnogi Britanci izjasnili za Bregzit prije tri godine.

Zbog toga je budućnost zdravstvenog sistema jedno od ključnih pitanja u kampanji za opće izbore u Britaniji sljedećeg mjeseca.

Oko 153.000 od 1,2 miliona zdravstvenih radnika nisu Britanci pa kritičari Bregzita upozoravaju na to da će prestanak slobode kretanja građana EU po Britaniji lišiti njenu zdravstvenu službu, jednog od najvećih svjetskih poslodavaca, važnog broja radnika.

Istovremeno, postoji bojazan da mnogo medicinskog osoblja koje dolazi iz drugih dijelova svijeta, posebno medicinske sestre, neće ispuniti stroge zahtjeve britanskog sistema. Oko 52.000 trenutnog osoblja dolazi iz Azije.

Vlada pak tvrdi da će novi program zapošljavanja u NHS omogućiti da se izbjegne takva opasnost. Program bi trebao prepoloviti vizne takse i podnosiocima zahtjeva pružiti povlašteni tretman i brže donošenje odluka

(Avaz)

Možete da nas pratite i na Facebook straniciiBN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered By : infoBN