NOVI UDARAC Fejsbuk skida aplikacije sa HUAVEJA, Kinezi tvrde da nije sve t…


“Fejsbuk” je objavio da više ne dozvoljava da se njegove aplikacije unaprijed instaliraju u pametne telefone koje proizvodi “Huavej”.

Korisnici koji već imaju uređaje kineske kompanije moći će i dalje neometano da koriste aplikacije i dobijaju softverska ažuriranja, ali novi “Huavej” telefoni neće imati unaprijed instaliran Fejsbuk, WhatsApp i Instagram.

Ova odluka je još jedna od posljedica zabrane koji su SAD uvele “Huaveju” zbog tvrdnje da uređaji te kompanije ugrožavaju američku nacionalnu bezbjednost.

Iz “Huaveja” su požurili da objasne korisnicima, kako postojećim, tako i svim budućim, da neće morati da se odreknu Fejsbukovih aplikacija, odnosno da će moći i dalje da ih preuzimaju, instaliraju i koriste kao i do sada. Jedina razlika je što neće biti automatski instalirane na telefonima.

Foto: Sascha Steinbach / EPA

Problem bi mogla da bude aktuelna zabrana “Gugla”, po kojoj buduće verzije “Huavej” telefona neće imati pristup Guglovoj prodavnici aplikacija, osim ako u međuvremenu američke vlasti ne promjene svoju politiku prema kineskoj kompaniji. Pozitivna strana naslućuje se u djelimičnoj promjeni stava “Gugla”, koji nakon početnog oštrog nastupa sada lobira kod američke administracije da ne izoluje potpuno “Huavej”. Navodno, i takav pristup bi mogao da ugrozi američku nacionalnu bezbjednost.

Takođe, “Gugl” sada traži da se Android vrati na kineske telefone jer vjeruje da će, ukoliko “Huavej” koristi samo fragmente Guglovog operativnog sistema (one javno dostupne), opasnost od hakera biti mnogo veća.

Ipak, iz kineske kompanije kažu da su spremni za bilo koju akciju SAD i obećali su da će riješiti bilo kakav prekid u radu njihovih uređaja. “Huavej” takođe radi i na sopstvenom app store-u koji će zamijeniti Google Play prodavnicu i vjerovatno će imati ulogu da omogućava korisnicima preuzimanje i instaliranje aplikacija na svim novim uređajima.

Pored toga, “Huavej” je najavio i da njihov operativni sistem (HongMeng) izlazi ove godine u Kini, dok će slijedeće godine biti dostupan globalno. Kineska kompanija tvrdi da bi Android aplikacije mogle da rade i do 60 odsto brže na novom “Huavej” OS-u, pod pretpostavkom da ih programeri prvo dorade, odnosno rekompajliraju. Kao i Android, i novi operativni sistem bio bi otvoren za mobilne telefone, računare, tablete, pametne televizore, automobile i sve ostale pametne nosive uređaje.
Izvor:Srpskainfo

iBN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered By : infoBN