SVJEDOČENJE BIVŠEG POLICAJCA “Nudili su mi pare da slučaj paljenja GURNU POD TEPIH”


Foto: Predrag Dedijer/RAS Srbija

Nekadašnji policajac, sada novinar portala Žig info, Milan Jovanović, saslušan je danas u svojstvu oštećenog na suđenju bivšem predsjedniku opštine Grocka, Dragoljubu Simonoviću, koji se tereti da je druge optužene u ovom slučaju podstrekavao da u znak opomene zapale Jovanovićevu imovinu 12. decembra 2018. godine.

Jovanović se pridružio krivičnom gonjenju optuženih i tražio odštetu, tvrdeći da je Simonović odgovoran za paljenje njegovog posjeda.

Trvdio je da je bivši predsjednik opštine Grocka na prethodnim suđenjima uglavnom iznosio neistine kao i ostali okrivljeni. Ispričao je i kako mu je prošle godine nepoznata osoba nudila novac da bi se ovaj slučaj navodno “gurnuo pod tepih”.

Simonović je ranije u svojoj odbrani u cjelosti negirao izvršenje krivičnog djela i opisao svoj stav prema Jovanovićevom novinarstvu i portalu za koji radi.

U ovom slučaju optuženi su i Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično djelo “teško djelo protiv opšte bezbjednosti”, a Simonović se tereti da ih je na to podrstrekao.

Jedan okrivljeni povukao priznanje

Prije Jovanovića, na današnjem suđenju svoju odbranu iznio je Novaković.

On je detaljno opisao kako je 24. januara 2019. godine izvođen iz Okružnog zatvora u Beogradu, gdje je bio u pritvoru, odveden u Nastavni centar MUP u Makišu, gdje mu je kako je tvrdio, policija prijetnjama i obećanjem da će mu ukinuti pritvor iznudila djelimično priznanje krivičnog djela, koje je danas u cjelosti povukao.

Nakon saslušanja u Makišu, kako je ispričao, vraćen je u Okružni zatvor, a nakon što ga je ispitao i tužilac pušten je istog dana da se brani sa slobode.

Drugi “lično donio odluku da ošteti Jovanovićev auto, malo”

Optuženi Mihailović, inače bivši policajac, odgovarajući na pitanja, rekao je da je lično donio odluku da se novinaru malo ošteti vozilo, ali nikako da se zapali.

Mislio je na, kako je rekao, razbijanje stakla ili šaranje sprejom.

Sljedeće suđenje, na kojem će svjedočiti Jovanovićeva supruga i vještaci građevinske struke, zakazano je za 30. mart.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Tužilaštvo tvrdi da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronađe osobu od povjerenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gdje se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novčanu nadoknadu, nakon čega je Mihajlović podstrekao Novakovića, a on za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to učini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da je Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 03.20, u ulici Grobljanska 21 došao do garaže oštećenog gdje se nalazilo putničko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio molotovljev koktel, u zadnji dio vozila, pri čemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutranjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na kuću, “izazivajuci opasnost po život i tijelo oštećenih”. Pričinjena im je šteta velikih razmjera, od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo u optužnom prijedlogu.

Osam godina zatvora za Simonovića

Za Simonovica tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takođe predložilo da se svoj četvorici izrekne i mjera bezbjednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Bojana Cvetković Šijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a poslije zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog djela sa Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osuđena je na šest mjeseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od početka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsjednika Opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS.

(Blic)

Možete da nas pratite i na Facebook stranici
Izvor:Srpskainfo

iBN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered By : infoBN